Gyötrő szúnyog

Gyötrő szúnyog – Aedes vexans

Pete alakban telel át. A nőstény petéit egyesével nem a vízre, hanem a növényekre, a nedves talajra rakja le, ahol az esőzések, áradások, esetleg hóolvadás alkalmával, a talajvíz emelkedésekor előbb-utóbb víz alá kerül. A pete hosszú ideig, akár évekig életkiéletképes marad. Téli vizekben fejlődése nem indul meg, csak akkor, amikor a tavaszi
nap a vizet felmelegíti.

Növekedésük hihetetlenül gyors, a lárvák meleg nyári időben 4-5 nap alatt kifejlődnek, amelyhez napos, sekély víz (pl. pocsolya, vizesárok, gödör, kocsinyom stb.) is elegendő. A nyári esők után víz alá került rétek, a megáradt folyók árterei nyüzsögnek a lárváktól. A bábok víz nélkül, a sárban is befejezik fejlődésüket. Évente több nemzedéke van.

Bármely élőlény vérével táplálkozni képes. A szúnyogok által okozott fő előidézője. Késő tavasztól kora őszig okoz ártalmat, ligetekben, parkokban, erdőkben egész nap támad. Csípése fájdalmas. Az imágó nappal a fák között húzódik meg, a növényzet nélküli területeket kerüli.

Tenyészőhelyétől messzire, akár 5-15 km távolságra is elvándorol, ezért olyan területeket is eláraszt ahol nincs alkalmas tenyészőhelye.