Házi légy

Házi légy – Musca domestica

Szerepe közegészségügyi szempontból azért kiemelt, mivel az egyéb élelmiszerlátogatókhoz képest a legtöbb helyen és a legnagyobb számban előforduló rovar.

Biológia

Jellegzetes alakja és életmódja miatt elég könnyen felismerhető. 6-8 mm hosszú, sötétszürke rovar. A nőstény általában 100 petét rak le csomókban, egy hónapos élete során kb. 6-800-at. A peterakási ingert a bomló szerves anyag szaga váltja ki. Petéit főleg sertés-, ló-, vagy borjútrágyába helyezi, ennek hiányában konyhai szemétre rakja. A lárvák a meleg, erjedésben levő anyagban 30-35 oC hőmérsékletű helyen gyűlnek össze és szerves anyaggal táplálkoznak. Bebábozódás céljából hűvösebb helyekre, vagy a földre vándorolnak. Fejlődési ideje a hőmérséklettől függően 8-14 nap között mozog.

Elszaporodásának lehetősége a jelentős peteszám a meglehetősen rövid fejlődési idő miatt, – a többi rovarhoz viszonyítva – igen nagy. A legyek nagyságát és elszaporodását
a tenyészőhely, a táplálék mennyisége és minősége határozza meg.

A megtermékenyített nőstények telelnek át és elszaporodásuk tavasszal ezekből a példányokból indul meg.

Mindenevó és mivel csak oldott anyagokkal képes táplálkozni, ezert folyadékigénye igen nagy. A szilárd táplálékot nyálával, vagy hányadékával hígítja fel. Leginkább az
édességeket kedveli, de a különféle szerves anyagokat (pl. trágyát, ürüléket, szemetet) nemcsak peterakás, hanem táplálkozás és folyadékpótlás céljából is felkeresi.

A meleget és a napsütést kedveli, az árnyékos és huzatos helyeket kerüli. Szabadban csak igen jó időben tartózkodik és oda főleg peterakás céljából igyekszik kijutni. A lábain
levő karmok, tapadókorongok és ragadós szőrök teszik lehetővé, hogy az ablakon és a mennyezeten is jól tud mászni. Bélcsatornáján a kórokozók változatlanul áthaladnak.
Ürülékét különféle helyekre (pl. élelmiszerre, falra stb.) naponta kb. 20 alkalommal üríti.

Élettartama a hőmérséklet függvénye, nyári átlag melegben 2-4 hétig él, de ősszel,  szobahőmérsékleten 3 hónapig is elélhet. Aktívan terjed. Rendszerint tenyészőhelye  közelében tartózkodik, attól kb. 1,5-2 km-re távolodik el.